Klaartje Lambrechts
R e W o u n d

15/09/2016 - 09/10/2016

 

ademloos en met niets begonnen is alles zelf

gemaakt onverbiddelijk gebeiteld en geschuurd

splinters begraven onder arm lang woedend boenen

geslepen tast, bezwaarde schouders

kijk mama, zonder handen

en zonder feest

 

alsmaar in beweging blijft het zeer achter

volgend zoals onderwater zwemmend het lange haar 

door de schedel op sleeptouw wordt genomen

me nooit rakend zolang ik in beweging blijf

immers in stilstand halen ze me in

die natte strengen van schade en schande 

omsluiten het gezicht, maken monddood 

en benemen me de adem

                                       Kris Van Riet

 

Hoewel de zachte contouren van de verstilde figuren een zekere tederheid verraden, roepen de beelden van Klaartje Lambrechts een gevoel van onrust op. Zorgvuldig uitgekerfde verbeeldingen van daar waar het leven haperde en schokte.
Het verleden onderzoekend openbaren zich substantiële herinneringen die vragen oproepen. Zijn wij de balans van onze schade en successen? 


Neergezet in een steriele ruimte waarin alleen het genadeloze licht het decor vormt, is de focus op de essentie onvermijdelijk. De geïsoleerde,  sculpturale  figuren zijn uitgepuurd waarbij elk detail weloverwogen en doelgericht gestileerd is. Alsof terugkijkend in het verleden alsnog de controle gezocht wordt.

 

De onvermoeibare esthetische aandacht voor deze details staat lijnrecht tegenover het rauwe zeer dat uitgebeeld wordt. Door de concentratie op de enscenering en schoonheid van pijnlijke emotie ontstaat een spanningsveld waarbij er aan de ene kant een geruststellende afstand tot de schade gecreëerd wordt, en er anderzijds juist een beklemtoning ontstaat van de intensiteit ervan.


Klaartje Lambrechts (’76), woont en werkt in Antwerpen. Zij studeerde als fotografie af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. In 2011 won ze de ‘Weekend Knack Award’ en exposeerde sindsdien haar werk zowel in solo- als groepstentoonstellingen in Antwerpen, Knokke, Mechelen, Brussel, Watou, Den Haag, Parijs, Milaan en Londen.

 

Volledige Biografie

 

www.klaartjelambrechts.com  

 

PRAKTISCH 
Vernissage: donderdag 15 september van 18u tot 21u  Borger nocturne: vrijdag 30 september van 18 tot 22u De tentoonstelling loopt tot zondag 9 oktober 2016. Openingsuren: donderdag en vrijdag 18u tot 21u, zaterdag en zondag 14u tot 18u.