'Under Construction' by Dirk Lambrechts

ended 28/06/2015

Dirk Lambrechts (1962) is free-lance fotograaf sinds 1988. In deze tentoonstelling zijn 21 werken te zien uit het oeuvre van de fotograaf over de periode van 1992 tot 2014. Deze werken zijn tevens gebundeld in het XL fotografie boek 'Illuminated'.

 

De fotograaf voert vaak zijn fascinatie met techniek vs licht en schoonheid vs esthetiek aan met de verwijzing naar de invloeden van de authentieke maniëristen.

De term maniera  is door schilder en biograaf Vasari benoemd als stijlvorm in zijn werk 'De Levens'; “Iemands maniera is zijn persoonlijke artistieke stijl, zijn kenmerk, maar tegelijkertijd betekent het ook stijl in de zin van gratie en elegantie”.

Later voegt Umberto Ecco daaraan toe dat het de regels van de klassieke schoonheid ontkracht door het accent te leggen op het 'fantastische'. Achteraf werd het maniërisme gezien als een overgangsfase.

 

Under Construction bevestigt een persoonlijke overgangsfase van de fotograaf, net zoals de titel van zijn boek dat doet 'Illuminated ', de verlichting.

 

Fotografie biedt Dirk Lambrechts de middelen en mogelijkheden om illusie te transporteren of dat nu over de schoonheid en esthetiek van de mens zelf gaat of zijn omgeving. Door zich hierin te verdiepen en vrij te ontwikkelen vond hij de juiste balans om de afgelopen 22 jaar ook als fotograaf in opdracht te kunnen werken oa voor CondeNast. Zijn werk heeft hierdoor internationale erkenning gekregen. De dunne lijn tussen toegepast en vrij werk wordt zowel in het boek als in de expositie duidelijk weergegeven.

 

Ter gelegenheid van de expositie is het XL fotografie boek verkrijgbaar met een gesigneerde print.

Under Construction #4.jpg
Surrender.jpg